Vurdering av ernæringsstatusen til kreftpasienten

    Ernæring og kreft
God ernæring forbedrer livskvaliteten og prognosen for kreftpasienter, ved å styrke deres forsvar. Vi gir deg nøkler for å bekjempe noen effekter av kreftbehandling, for eksempel mangel på matlyst, kvalme eller diaré.

Vurdering av ernæringsstatusen til kreftpasienten



Vurdering av ernæringsstatusen til kreftpasienten
Onkologer, ernæringsfysiologer og fastleger vil vurdere ernæringsstatusen til kreftpasienten.
  • Årsaker til underernæring hos kreftpasienten
  • Vurdering av ernæringsstatusen til kreftpasienten
  • Mangel på matlyst hos kreftpasienten
  • Endringer i smak hos kreftpasienter
  • Oral tørrhet hos kreftpasienter
  • Sår og orale infeksjoner hos kreftpasienter
  • Kvalme og oppkast hos kreftpasienten
  • Lindring av diaré hos kreftpasienten
  • Forstoppelse hos kreftpasienten
Oppdatert: 11. oktober 2019

Både behandling og identifisering av ernæringsproblemer, fra begynnelsen av den terapeutiske tilnærmingen til en svulst, kan forbedre pasientens prognose, forbedre responsen på behandlingen og kunne oppnå utvinning. Det er viktig å gjennomføre en  evaluering av ernæringsstatusen til pasienten , for å bestemme mulige problemer som kan påvirke kreftbehandlingen; Overvektige eller underernærte pasienter reagerer kanskje ikke bra på behandlingen, eller noen ganger er det sykdommen i seg selv som forårsaker underernæring.
For alt dette blir evalueringer og undersøkelser gjennomført før start, og periodiske gjennomganger blir fulgt under behandlingen. For å starte, blir pasienten vanligvis bedt om følgende informasjon:
  • Vektendringer som har oppstått det siste halvåret.
  • Endringer i mengde og type mat som konsumeres sammenlignet med vanlig.
  • Problemer som kan ha påvirket matforbruket (kvalme, oppkast, munntørrhet, etc.).
  • Evne til å utføre daglige gjøremål, eller fysiske aktiviteter som fotturer ...
Til dette må legges til utførelsen av en fysisk undersøkelse, der spesialistlegen vil se etter vekttap, fett og muskler, eller noe tegn på væskeansamling. Alle disse evalueringene blir utført av helsepersonell med erfaring innen ernæringsmessige aspekter.
Målene med  ernæringsterapi  for disse pasientene er:
  • Minimer bivirkningene forårsaket av behandlingen.
  • Forbedre livskvaliteten.
  • Forhindre eller korriger underernæring.
  • Unngå muskel-, bein-, blod-, orgel- og annet magert vevsatrofi.
  • Hjelp pasienten til å tolerere behandlingen så mye som mulig.
  • Oppretthold styrke og energi.
  • Beskytt kroppens forsvar for å bekjempe mulige infeksjoner.
  • Bidra til bedring og helbredelse.
Riktig ernæring bør fortsette etter at behandlingen er avsluttet, siden det fortsetter å være viktig for pasienter som har helbredet eller som er i remisjon (symptomene har forsvunnet, men betyr ikke at de definitivt er kurert).
Av alle disse grunnene tjener den kvantitative vurderingen av pasientens ernæringsstatus til å definere i hvilke tilfeller ernæringsinngrep anbefales, og fremhever:
  • Ernæringsopplæring av pasienten og pårørende.
  • Håndtering av forskjellige symptomer.
  • Farmakologisk intervensjon.
  • Ernæringsinngrep.
 ⏪ Årsaker til underernæring hos kreftpasienten
Mangel på matlyst hos kreftpasient ⏩ 
Opprettet: 4. november 2010

Beslektet innhold for kategorien: Alt om kreft (del 2) ››


Skrevet av redaksjonen av: WebMD - Health Solutions
Informasjonen gitt her skal ikke brukes under noen medisinsk nødsituasjon eller for diagnostisering eller behandling av noen medisinsk tilstand.
En autorisert lege bør konsulteres for diagnose og behandling av alle medisinske tilstander.