Endringer i smak hos kreftpasienter

Ernæring og kreft
God ernæring forbedrer livskvaliteten og prognosen for kreftpasienter, ved å styrke deres forsvar. Vi gir deg nøkler for å bekjempe noen effekter av kreftbehandling, for eksempel mangel på matlyst, kvalme eller diaré.

Endringer i smak hos kreftpasienter


Endringer i smak hos kreftpasienter
Endringer i smak hos kreftpasienter kan føre til vekttap.
  • Årsaker til underernæring hos kreftpasienten
  • Vurdering av ernæringsstatusen til kreftpasienten
  • Mangel på matlyst hos kreftpasienten
  • Endringer i smak hos kreftpasienter
  • Oral tørrhet hos kreftpasienter
  • Sår og orale infeksjoner hos kreftpasienter
  • Kvalme og oppkast hos kreftpasienten
  • Lindring av diaré hos kreftpasienten
  • Forstoppelse hos kreftpasienten
Oppdatert: 24. mai 2019

De  forandringer i smak av kreftpasienter  kan skyldes forskjellige årsaker, så som medikamenter, strålebehandling eller tannproblemer. Når de opplever disse endringene i smak, kan vekttap vises, eller de kan merke en viss avvisning av spesifikke matvarer.
Når de for eksempel får cellegift, opplever pasienter en bitter følelse. Derfor er det praktisk å konsumere rikelig væske, endre typer mat som konsumeres og tilsette krydder eller smakstilsetninger (smaksforsterkere, som søtstoffer) til matvarer.
Her er noen anbefalinger for å lindre disse endringene i smak:
  • Skyll munnen med vann før måltider.
  • Prøv sitrusfrukter som appelsiner, mandariner eller sitroner.
  • Spis favorittmatene dine.
  • Spis kald eller varm mat for å forhindre at de gir fra seg lukt og reduserer smaken.
  • Kok med myk mat som basilikum, mynte, oregano, rosmarin, timian, laurbærblad, fennikel, merian, appelsin- eller sitronsaft.
  • Sett inn rødt kjøtt i stedet for fjærkre, fisk, egg og ost.
  • Tilsett krydder og sauser i maten.
  • Spis når du er sulten og ikke nødvendigvis til faste tider, forutsatt at de lager de nødvendige måltidene.
  • Spis sammen med familie og venner.
  • Bruk sukkerfrie sitronfrukter, tyggegummi eller peppermints når de har en metallisk eller bitter smak.

Tips hvis du legger merke til metallisk smak i maten

  • Velg sterke smaker som spekemat, skinke, etc.
  • Hvis kjøtt ikke tolereres, erstatt det med andre proteinrike matvarer: fisk, sjømat, ost, egg, belgfrukter, soyabønner ...
  • Forbedre smaken på mat med forskjellige sauser: bechamel, majones, eggbaserte sauser, fløte eller lignende.
  • Drikk mynte eller sitronte.
  • Fjern rare smaker i munnen din ved å bruke munnskyll og godteri og tyggegummi.
  • Bruk plastbestikk.
  • Bruk treutstyr til matlaging.
  • Unngå kontakt med sure produkter (eddik, fruktjuicer, tomater.) Med metallbeholdere, da de letter oppløsningen av sistnevnte (noen panner av rustfritt stål slipper nikkel i kontakt med sure matvarer).
 ⏪ Mangel på matlyst hos kreftpasienter
Oral tørrhet hos kreftpasienten ⏩ 
Opprettet: 4. november 2010

Beslektet innhold for kategorien: Alt om kreft (del 2) ››


Skrevet av redaksjonen av: WebMD - Health Solutions
Informasjonen gitt her skal ikke brukes under noen medisinsk nødsituasjon eller for diagnostisering eller behandling av noen medisinsk tilstand.
En autorisert lege bør konsulteres for diagnose og behandling av alle medisinske tilstander.