Mangel på matlyst hos kreftpasienten

Ernæring og kreft

God ernæring forbedrer livskvaliteten og prognosen for kreftpasienter, ved å styrke deres forsvar. Vi gir deg nøkler for å bekjempe noen effekter av kreftbehandling, for eksempel mangel på matlyst, kvalme eller diaré.

Mangel på matlyst hos kreftpasienten



Lindring av dårlig matlyst hos kreftpasient
Mat med høyt kaloriinnhold er indikert for kreftpasienter.
  • Årsaker til underernæring hos kreftpasienten
  • Vurdering av ernæringsstatusen til kreftpasienten
  • Mangel på matlyst hos kreftpasienten
  • Endringer i smak hos kreftpasienter
  • Oral tørrhet hos kreftpasienter
  • Sår og orale infeksjoner hos kreftpasienter
  • Kvalme og oppkast hos kreftpasienten
  • Lindring av diaré hos kreftpasienten
  • Forstoppelse hos kreftpasienten
Oppdatert: 5. november 2019

Den  dårlige matlysten  er et av de vanligste problemene hos kreftpasienter. Ernæringsmessige forslag som hjelper dette problemet er:
  • Spis små måltider med høyt proteininnhold, høyt kaloriinnhold, i stedet for tre store måltider hver 1-2 time.
  • Kok tilsett protein og kalorier i maten uten å øke volumet. Noen måter er: tilsett honning, fløte, melkepulver eller soya i maten som tilberedes. Eller tilsett smør, margarin, krem, tung krem, ost til italiensk pasta, ris, poteter.
  • Bruk melk i stedet for vann til å fortynne kondenserte supper eller puréer.
  • Tilsett hakkede nøtter, hardkokt egg, strimler av skinke, ost til supper, pureer og kremer.
  • Tilsett honning, flytende karamell, nøtter, kondensert melk, varm sjokolade, is til desserter.
  • Foretrekker nougat-, hasselnøtt-, kokosnø-iskrem fremfor frukt-iskremer.
  • Sæt grønnsakene med bacon, skinke, røre-frites, sauser som bechamel, majones eller tartarsaus.
  • Inntak flytende tilskudd, supper, melk, juice, frukt smoothies, etc.
  • Å spise mat med behagelige aromaer.
  • Få hjelpemidler for mat og prøv nye matvarer, ettersom preferanser og avvisning av visse matvarer endres daglig.
  • Som mat med høyt kaloriinnhold har vi kjøtt, fisk, egg og melkerivater.
  • Å bruke store tallerkener for at det skal virke som om det er mindre mat.
  • Oppbevar mat når den ikke spises.
  • Å gå før måltider kan stimulere appetitten.
 ⏪ Evaluering av ernæringsstatusen til kreftpasienten
Endringer i smak hos kreftpasienter ⏩ 
Opprettet: 4. november 2010

Beslektet innhold for kategorien: Alt om kreft (del 2) ››


Skrevet av redaksjonen av: WebMD - Health Solutions
Informasjonen gitt her skal ikke brukes under noen medisinsk nødsituasjon eller for diagnostisering eller behandling av noen medisinsk tilstand.
En autorisert lege bør konsulteres for diagnose og behandling av alle medisinske tilstander.